Verboden Verpakkingen 2021
5 plastic/foam
verpakkingen die vanaf 2021 verboden zijn
Het is definitief: er komt een Europees verbod op plastic wegwerpartikelen. De richtlijn wordt omgezet in Nederlandse wetgeving en dat betekent dat je als cafetariaondernemer voor 2021 op zoek moet naar duurzame disposables.
De immense hoeveelheid plastic afval moet drastisch
minder. Daarom komt er een Europees verbod op plastic wegwerpartikelen, zoals
rietjes, bestek, borden en piepschuim verpakkingen. De EU-lidstaten hebben dat
op 21 mei afgesproken. De richtlijn moet nog worden omgezet in Nederlandse
wetgeving, maar het betekent in ieder geval dat het verbod geldt vanaf 3 juli
2021 voor wattenstaafjes, bestek (vorken, messen, lepels, chopsticks), borden,
rietjes, roerstaafjes en ballonstokjes.
‘Dankzij lobby Hotrec, de Europese organisatie voor de
horeca, horen de bakjes die in de cafetaria veel worden gebruikt daar niet
onder’, meldt KHN. Hotrec heeft gestreden voor het belang van horecaondernemers
binnen het verbod op wegwerpartikelen. Met resultaat, want plastic patat- en
snackbakjes vallen niet onder het verbod.
Hier volgen 5 disposables die vanaf 2021 verboden zijn, en de alternatieven:
1. Rietjes
Plastic rietjes zijn eigenlijk al grotendeels uit het
straatbeeld verdwenen, maar vanaf 3 juli 2021 zijn ze dan ook echt verboden.
Rietjes gemaakt van rvs, siliconen, papier, karton, bamboe, bagasse of
suiker/gelatine zijn een duurzamer alternatief.
Het grootste verschil tussen de producten zit in de drinkbeleving: rvs en siliconen rietjes drinken het beste. Maar, waarschijnlijk wil niemand een afwasser aannemen om al die rietjes weer te reinigen.
2. Bestek
De grote bak met gekleurde frietvorkjes op de toonbank
van een cafetaria of de bekende gekleurde ijslepeltjes in de ijssalon: ze zijn
na 1 januari 2021 verboden. Dit geldt ook voor roerstaafjes voor koffie en
thee.
Iedere cafetaria met een bezorg- of afhaalmogelijkheid
heeft tasjes binnen handbereik om de producten gemakkelijk en hygiënisch te
kunnen (laten) vervoeren. De plastic hemdtasjes mogen sinds drie jaar niet meer
gratis worden meegegeven. Veel bedrijven zijn daarom al overgestapt op papieren
draagtassen. Gemaakt van FSC-gecertificeerd papier, bedrukt met inkt op
sojabasis en gelijmd met lijm op basis van aardappelzetmeel heb je een volledig
duurzaam alternatief in huis, dat ook nog eens gratis mag worden verstrekt.
4. Piepschuim bakjes en bekers
Het verbod geldt ook voor voedselverpakkingen gemaakt van
piepschuim (geëxpandeerd polystyreen), zoals doosjes voor hamburgers of andere
maaltijden die zijn bereid voor onmiddellijke consumptie. Ook drankverpakkingen
en drinkbekers gemaakt van geëxpandeerd polystyreen, voor bijvoorbeeld
milkshakes en andere warme of koude dranken (en sauzen), vallen onder de nieuwe
regels.
Duurzame hamburgerdoosjes zijn gemaakt van FSC-gecertificeerd kraft papier (dik en stevig papier), eventueel bedrukt met plantaardige inkt. Ook bagasse, gemaakt van suikerrietpulp, is een duurzame oplossing. Bagasse is heel stevig materiaal, geeft geen bijsmaak en het belangrijkste: de verpakking blijft ook stevig wanneer er warme saus in zit.
Bagasse disposables zijn biologisch afbreekbaar en kunnen dus thuis bij het gft-afval. Ze zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten: van menuboxen tot ijsbekers. Het enige manco van suikerriet is, is dat de bekers met deksels nog niet volledig lekdicht zijn. Daar wordt hard aan gewerkt. Tot die tijd is het een optie om te kiezen voor deksels van R-PET (gerecycled kunststof) of bioplastics van maïs- of cassavezetmeel.
5. Borden
Het gebruik van plastic borden is in de cafetariabranche
misschien niet heel erg groot, maar noemen we wel omdat ze vallen onder het
verbod op eenmalig plastic. Betere alternatieven worden gemaakt van palmblad of
bagasse. Deze zijn ook verkrijgbaar in alle vormen die je maar kunt verzinnen:
vierkant, rond, ovaal, met vakjes of zonder vakjes en zelfs in de vorm van een
beer voor een kindermenu. Palmblad heeft de kleur van licht hout, bagasse is
tegenwoordig ook in fris wit verkrijgbaar.
3 tips:
1. Verwerk de hogere prijs van duurzame verpakkingen in
de productprijzen. Als je dit lastig vindt, doe het dan wanneer je de prijzen
aanpast aan de hogere aardappelprijs. De meeste gasten merken écht niet dat hun
frietje mayo ineens een paar cent duurder is. Iets wat beter voor het milieu
is, kost nou eenmaal meer geld. De bronnen zijn beter en de productie vindt op
een verantwoordere manier plaats in betere omstandigheden.
2. Vertel aan je gasten dat je overstapt of bent overgestapt op duurzaam verpakkingsmateriaal en leg ze uit hoe ze het kunnen weggooien. Gasten zullen deze stap waarderen, zijn bereid er extra voor te betalen en voelen zich er prettig bij dat ze op die manier een steentje kunnen bijdragen aan een beter milieu.
3. Ondanks dat friet- en snackbakjes niet onder het verbod vallen, ligt het gebruik van plastic maatschappelijk gezien onder een vergrootglas. Onderzoek je duurzame mogelijkheden? Neem vervangers voor deze bakjes dan mee in je zoektocht. Ze zijn misschien wel 300 procent duurder, maar als je dit doorrekent per product komt het op een prijs van om en nabij de 6 eurocent per bakje.